AĞIZ HİJYENİ NASIL SAĞLANIR BİLEN VAR BİLMEYEN VAR

Oral hijyen eğitimi, bireyin bebeklik döneminden itibaren;birincil dişlerinin -süt dişlerinin-sürmesinden itibaren başlamalıdır.

0-3 yaş döneminde çocuğun dişlerini ebeveynleri fırçalamalı; bunun yanı sıra çocuğun fırçalamayı kendisinin de yapmasını oyun şeklinde göstererek teşvikte bulunmalıdır. Çocuklarımızın diş hekimi ile ilk tanışması ,diş fırçalamayı öğrenmek ve birlikte diş fırçalama çalışmasıdır. Diş fırçalama alışkanlığı kazanmada hekimin rolü çok önemlidir ve büyük payı vardır.Erken yaşta düzenli diş hekimi ziyareti yapan çocuklarda kooperasyon sağlamak daha kolay olmaktadır. Çürük olma riski azalmakta,çocuğun ileride ihtiyaç duyacağı her türlü diş tedavisini kabullenmesi kolaylaşmaktadır.

Düzenli diş hekimi kontrolleriyle çürük oluşturma riskini arttıracak etkenlerin azaltılması sağlanır. Örneğin beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak çürük oluşma riski yüksek olan bir çocuk için dişlerinde çürük oluşmadan önce koruyucu uygulamalar ile önlemler almak kolay olabilir ve ya süt dişlerini erken dönemde kaybetmiş bir çocuk için belli tedaviler ile sürekli dişlerinin yerleri korunur ve ileride oluşabilecek ortadontik sorunlar önlenmiş olur. Bu gibi durumlarda zaman açısından geç kalınmamış olması için Düzenli diş hekimi ziyaretleri büyük önem taşır. Tedavilerin yanı sıra çoçuklarımıza ağız bakımı alışkanlıklarının doğru ve etkin biçimde kazandırılması konusunda da diş hekimlerinin rolü büyüktür. Diş fırçalama ile başlayan ağğız bakımı alışkanlıklarının ,yaş ilerledikçe diş ipi kullanımı,ağız gargaraları ve flor uygulamaları gibi alışkanlıklarla devam etmesi gerekir.

Dolayısıyla koruyucu ,tedavi edici her türlü diş sağlığı konusu için çocuklarımızı düzenli olarak diş hekimine götürmeli ve bilinçlendirilen konulara ev ortamında da özen göstererk çocuklarımızda alışkanlıklar oluşturmalıyız.

Yazar:Bülent Cemal Altunkılıç